Het visie comité van het WTCB werd opgestart in 2019. Het comité richt zich op het ontwikkelen van een langetermijnperspectief voor de ontwikkelingen van de bouw in België.

Door het in kaart brengen en het analyseren van uitdagingen en opportuniteiten binnen de bouwsector, rekening houdend met economische, technologische en sociale evoluties, beoogt het visie comité een inschatting te maken van toekomstige evoluties binnen de bouw.

De digitalisatie, alles gaat sneller en sneller en iedereen moet beseffen dat die snelheid er is, we moeten ook verder kijken dan morgen. We proberen met het visie comité van het WTCB 10 jaar vooruit te kijken, wat zijn de trends die op ons afkomen en waarop de grote en kleine bedrijven moeten voorbereid worden.

We hebben daartoe  een comité samengesteld van enkele visionaire aannemers, bijgestaan door experts uit diverse andere beroepen of segmenten. We gebruiken daar het ‘PESTEL framework’ waarbij we de impact nakijken op trends op politiek, technologisch, maatschappelijk, juridisch vlak. Zo trachten we vanuit een aantal verschillende invalshoeken te kijken naar wat de trends zijn waarmee onze aannemers straks geconfronteerd zullen worden.

Tom Willemen, Voorzitter Visie Comité WTCB

Leden visie comité

Adeb-vba
Didier Cartage
Cartage Didier
Didier Cartage (ADEB – VBA) is al 15 jaar General manager bij ADEB-VBA. Als doel heeft ADEB de meest efficiënte organisatie te willen zijn voor Belgische aannemers van grote werken en de drijvende kracht achter hun toekomstige omgeving. Zijn studies behaalde hij aan de Haute Ecole ‘Groupe ICHEC’. Brussel, waar hij als commercieel Ingenieur afstudeerde in 1980. Het is onze taak om de infrastructuur van morgen op te bouwen en te onderhouden, of het nu gaat om mobiliteit, onderwijs of gezondheid.
Bsolutions
Philippe Decock
Decock Philippe
Directeur van BSolutions. BSolutions brengt de essentiële vaardigheden samen om elk type bouwproject uit te voeren: architectuur, infrastructuur, milieucertificeringen, speciale technieken, stabiliteit, coördinatie. Hij studeerde af aan de KU Leuven als burgerlijk architect. Philippe heeft ook de eenheid “GENESIS By BSolutions” opgericht. Deze samenwerkingsmethode is gericht op het bereiken van een duurzaam, energiezuinig project.
Confederatie Bouw
Detemmerman Vincent
Directeur Strategie & Innovatie, International. Is reeds 14 jaar actief bij de confederatie bouw. Startte er in 1997 als economisch adviseur, werd in 2003 directeur van de ICT en is momenteel Directeur Strategie & Innovatie, International. Heeft europese ervaring want hij was voordien adviseur op het gebied van statistische analyse en economische prognoses bij de Europese Commissie.
Bouwbedrijf Dethier
Kevin Dethier
Dethier Kevin
Hoofdbestuurder van het bedrijf sinds 2012. Kevin heeft een Master in Real Estate aan de Antwerp Managment school. Zijn bouwbedrijf is vooral gespecialiseerd in grotere projecten zoals schoolgebouwen, appartementsblokken, industriehallen, kantoren, sociale woningen en openbare gebouwen. Gestart in 1947 als eenmanszaak, is Bouwbedrijf Dethier uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met een vaste kern van 135 medewerkers en een groot netwerk van toeleveringsbedrijven en partners.
Cenaero
Goffaux Cecile
Verantwoordelijk voor bedrijfsontwikkeling en innovatie bij Cenaero. Haar missie is om R & D-activiteiten en samenwerkingen met innovatieve bedrijven te ontwikkelen door simulatie en gerelateerde digitale technologieën in de ontwerp- en bedrijfsfasen van een nieuw product, proces of dienst te brengen.
WTCB
Bart Ingelaere
Ingelaere Bart
Burgerlijk ingenieur, behaalde zijn diploma aan de UGent en is sinds 26 jaar werkzaam op het WTCB. Bij het WTCB is hij directeur Informatie- en Beheertechnieken en samen met een collega werd hij benoemd tot Adjunct Directeur-Generaal binnen het WTCB.
BAM
Moens Marisa
Hoofdverantwoordelijke digitaal bouwen bij BAM België. BAM België maakt deel uit van de internationale bouwgroep Koninklijke BAM Groep. BAM België bestaat uit verschillende divisies, waaronder projectontwikkelaar Kairos en de bouwbedrijven Interbuild, Galère en BAM Contractors met de dochterondernemingen BAM Lux, BAM Track, BAM FM en BAM Maintenance. Ze zijn het eerste bedrijf in België dat BIM Stage 2 Kitemark gecertificeerd is volgens de ISO 19650-2 norm.
TS-construct
Scorier Thomas
Oprichter van TS construct algemeen houtbouwbedrijf. Een algemeen bouwbedrijf gespecialiseerd in houtskeletbouw, constructieve panelen gelamineerd in passieve en energiezuinige huizen. Nieuwe huizen, uitbreidingen, appartementsgebouwen, industriële gebouwen. Thomas heeft ook ervaring als vrijwilliger als administrateur bij bouwfederatie Waals-Brabant.
Kairos
Straetmans Wim
Bij Kairos (project- en planontwikkeling) is ir. arch. W. Straetmans benoemd tot Executive Director. Wim Straetmans trad in 2007 in dienst bij BAM. Hij was tot voor kort gedelegeerd bestuurder van Immo BAM nv. BAM Belgium bracht de vastgoedactiviteiten van Kairos en Immo BAM samen onder de naam Kairos.
Woema
Peter Suys
Suys Peter
Zaakvoerder Eurabo cvba en ondervoorzitter van Bouwunie. Werd in de bloemetjes gezet als ‘Meest Verdienstelijke Oost-Vlaming’ van 2019. Het bedrijf wordt geloofd omwille van hun inspanningen voor een duurzame economie.
IMEC
Vande Voorde Kris
Kris Van De Voorde, innovation program manager bij Imec. Hij kan u advies verstrekken rond toepasbaarheid van imec technologieen (www.imec.be) in de voedings-, agro-, textiel, verpakkings- en kunststofindustrie. (vb. www.intelligenceforfood.com; www.sensorsforfood.com; www.smart-pro.eu). Hij is tevens sterk vertrouwd met de elektronica-assemblage-industrie in Vlaanderen/Benelux en helpt mee met de uitbouw van het EDM (Electronic Design & Manufacturing) programma van imec (www.edmp.be)
Besix
Thomas Vandenbergh
Vandenbergh Thomas
Doctor in de ingenieurswetenschappen, BIM-manager bij Besix en voorzitter van het nieuwe Technische Comité BIM & ICT. De uitdaging bestaat erin om de verschillende bouwpartners beter te laten samenwerken. De fragmentatie tussen de bouwpartners in België – zoals in Duitsland, maar minder in Frankrijk of Groot-Brittannië – mag men echter niet zien als een eigenheid van de sector. Wat wel karakteristiek is aan de bouwsector is dat er bij elk nieuw project een nieuwe organisatie opgesteld moet worden, met nieuwe partners die voor één of twee jaar samen moeten werken. Dit vraagt van iedereen in het team een grote flexibiliteit.
Confederatie Bouw
Vanderhaegen Jean-Christophe
Directeur-generaal van de Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant, onderdeel van CNC/NCB. De CNC/NCB vertegenwoordigt voor meer dan 14.000 aangesloten kleine, middelgrote en grote Belgische bedrijven die actief zijn in alle mogelijke domeinen van de bouwsector. Verantwoordelijk voor Brussel en het Brabantse Gewest.
WTCB
Jan Venstermans
Venstermans Jan

Gewezen Directeur Generaal, Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) 2009-2019

Gepensioneerd sinds 01/02/2019

Jan Venstermans begon zijn loopbaan bij het WTCB in 1975 als onderzoeker voor het programma ‘Nieuwe ontwikkelingen in beton, gewapend beton en voorgespannen beton’. Binnen het Centrum bekleedde Jan Venstermans achtereenvolgens de functies van TC-animator, labohoofd, diensthoofd, adjunct-directeur onderzoek en directeur onderzoek. In 2007 werd hij benoemd tot adjunct-directeur-generaal en in 2009 tot Directeur-Generaal. Als (adjunct-) directeur Onderzoek lag Jan Venstermans aan de basis van de grondige modernisering van het materiaalonderzoek binnen het WTCB en stond binnen het onderzoek in voor de opvolging van een aantal unieke projecten in verband met de restauratie van monumenten. Als uiteindelijke ICT-verantwoordelijke binnen het WTCB zorgde hij voor de oppuntstelling van de moderne en performante informaticastructuur die vandaag de verspreiding van de informatie naar alle leden mogelijk maakt.

Willemen
Willemen Tom
Tom studeerde in 1998 af aan de KU Leuven als burgerlijk ingenieur bouwkunde en is vandaag ceo van Willemen Groep, een Belgische familiale bouwgroep die thuis is in tal van segmenten van de bouwmarkt, zoals gebouwen, burgerlijke bouwkunde, wegenbouw, speciale technieken, funderingen en projectontwikkeling. Willemen Groep is actief in België, in de buurlanden en in Marokko. Het bedrijf telt 2.400 medewerkers en realiseert een jaarlijkse omzet van om en bij de 800 miljoen euro. Tom zetelt ook in een aantal adviesraden en raden van bestuur, waaronder die van COPRO, Federale Verzekeringen, ADEB-VBA, Dienstbetoon en hij is voorzitter van het visiecomité van het WTCB. Naast zijn operationele taken is hij vooral bezig met innovatie in de bouw en de vraag hoe digitalisatie en nieuwe technologieën zoals drones, wearables, virtual en augmented reality en AI de mensen in de bouw kunnen helpen bij het beter en efficiënter realiseren van bouwprojecten.
WTCB
Zarmati Gauthier
Gauthier Zarmati, bouwkundig ingenieur van de UCLouvain, werkt sinds 2006 voor het WTCB. Na 11 jaar bij het Laboratorium Structuren, trad hij toe tot het nieuwe “Digital Construction” team waarin hij Senior Hoofdadviseur is. Gepassioneerd door nieuwe technologieën stelt hij zijn vaardigheden ten dienste van de sector om deze te helpen bij het realiseren van zijn digitale transitie.